П`ятниця, 29.03.2024
УКРСОЯ-21 ... go to future ...

Меню сайту
Форма входу
Наше опитування
Оцініть наш інтернет-сервіс
Всього відповідей: 18
Пошук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СОЇ

   Існуючий дефіцит рослинного білка для потреб тваринництва можна усунути за рахунок розширення посівних площ і підвищення врожаю зернобобових культур і багаторічних бобових трав. Серед них соя становить найбільшу цінність, так як її насіння містить 40-42% білка, в якому є 7-8% лізину. Крім того, вона є важливою олійною культурою (20-24% високоякісного масла). Поживні властивості сої дозволяють використовувати її для всіх тварин у вигляді шроту, макухи, термічно обробленого борошна або дерті, соєвого молока, трав'яного борошна, сінажу і зеленої маси. Білок сої за амінокислотним складом наближається до тваринного. Він має приблизно стільки ж незамінних амінокислот, як сухий обрат і м'ясо-кісткове борошно. Соєва макуха і шрот в одному кілограмі містять 1,26 кормової одиниці і 354 г перетравного протеїну, 27,8 г лізину. Тому вони стали основним джерелом протеїну в комбікормах багатьох країн світу, особливо для птахівництва та свинарства. Широке впровадження сої в раціони тварин дозволяє різко скоротити витрату зерна, особливо кукурудзи. За виходом білка з гектара соя значно перевищує більшість кормових і технічних культур. Наприклад, 1 га соняшнику за врожаю 20 ц дає 286 кг білка, 1 га гороху за такого ж врожаю – 390, а 1 га сої за врожаю 15 ц забезпечує вихід 550 кг високоякісного білка. Високі кормові переваги підтверджені при її згодовуванні різним групам тварин. 
   За даними ВНДІ тваринництва, при відгодівлі поросят одним лише зерном кукурудзи в кількості 1,9 кг на добу на отримання 1 кг приросту маси витрачали 6 кормових одиниць. Заміна ж 0,5 кг кукурудзи насінням бобових або макухою зменшила витрачання на 1 кг приросту маси до 4,4 кормової одиниці. При додаванні в раціон курей 5-6 г соєвого борошна несучість птиці підвищується більш ніж на 70%. У багатьох господарствах України діють цехи з приготування соєвого молока, яке використовується для випоювання телят і поросят. Воно майже не відрізняється від коров'ячого і містить 2,4-4,2% білка, 1,2-3,3% жиру, 0,3-0,6% зольних елементів. При заміні 30-50% незбираного молока соєвим телята добре ростуть і дають високі прирости. Відмінні результати отримані й при відгодівлі соєвим молоком свиней. Постійно зростає роль сої в харчуванні людей. Насіння її містять в 2 рази більше білка, ніж м'ясо, причому за якістю він близький до білка курячих яєць і молока.
    Особливо багато в сої таких незамінних амінокислот, як лізин, триптофан, треонін, аргінін, а також вітамінів групи Е. Головна цінність соєвого білка полягає у відсутності в ньому холестерину, основної причини серцево-судинних захворювань. Ще в 60-ті роки чітко було встановлено позитивну дію соєвого протеїну на зниження кількості холестерину в крові. Новітні дослідження, особливо в США, показали істотну антиракову дію сої при застосуванні її в їжу. Виявилося, що соєпродукти дуже багаті антиканцерогенними сполуками, які або прямо впливають на формування пухлин, або гальмують їх розвиток шляхом дії на гормональний обмін, або виводять з організму потенційні канцерогени. Значним захисним впливом володіє насіння сої і щодо радіації. Отримана інформація зробила істотний вплив на зростання споживання сої в їжу. Досить зазначити, що з неї готують понад 300 видів продуктів харчування. Тільки в Японії для цих цілей щорічно використовують близько одного мільйона тонн соєвого насіння. У США існує 17 великих компаній і фірм, що займаються виробництвом соєвого харчового білка. Найбільш часто соєпродукти застосовують у вигляді аналогів м'ясних і молочних продуктів, борошна, соусів. Уряди багатьох країн надають всіляку державну підтримку такій діяльності, оскільки вона спрямована на поліпшення здоров'я людей. Тому вироби з сої інтенсивно використовуються в школах та навчальних закладах, армії, адміністративних установах. Соя займає провідні позиції в світі і як сировина для отримання харчового масла. Зараз в світі виробляється 93,4 млн. тонн олії, серед якої 36,1 млн. тонн соєвої. Для порівняння повідомимо, що соняшникової виробляється 13,1, бавовняної – 4,7, ріпакової – 21,2 млн. тонн. Соєве масло відноситься до найбільш цінних і засвоюється на 98%. У ньому велика кількість ненасичених жирних кислот (лінолевої та ліноленової), які не синтезуються в організмі й які обов'язково повинні надходити з їжею. Ці компоненти масла знижують рівень холестерину в крові, особливо позитивно впливають на функціонування мозку і сітківки ока. Велике агротехнічне значення сої. Будучи азотфіксувальною культурою, вона засвоює значну кількість азоту з повітря, використовує малодоступні важкорозчинні для злакових культур мінеральні сполуки не тільки з орного шару, а й з більш глибоких горизонтів ґрунту. Після збирання сої на кожному гектарі залишається стільки поживних речовин, скільки їх є в 15-20 тонн гною. Тому дана культура є відмінним попередником для багатьох зернових і технічних культур. У зв'язку з цим площі культури у світі постійно зростають. З 408,2 млн. тонн олійних культур на сою доводиться 222,3 млн. тонн (близько 54,5%) у порівнянні з 32,0 млн. тонн соняшнику і 61,6 млн. тонн ріпаку. Якщо на початку 1990-х років її культивували на площі 59,2 млн. га за врожайності 20,4 ц / га, то в 2009 році її посіви склали 98,8 млн. га, а урожай наблизився до 23 ц / га. У цей період соя вийшла на четверте місце в світі за площею посіву після пшениці, рису та кукурудзи. Істотне зростання виробництва насіння сої спостерігається і в Україну. У 2005 році її посіви становили 427 тис. гектарів, урожай – 14,3 ц/га, у 2011 році 1124 тис. гектарів і 20,5 ц/га. Постійно збільшуються посіви сої в Одеській області. Якщо в 1976 р. вона займала тут близько 600 га, то в останні роки площі під цією культурою досягли 8-9 тисяч гектарів. Певний прогрес є і в збільшенні врожаю. У 1976 р. зібрали по 6,5 ц насіння, середній урожай в 1981-1985 рр. склав 7,5, в 1986-1990 рр. – 9,6, в 1991 р. – 13,2, в 2005 р. – 10,7, в 2010 р. – 11,5 ц/га. В останні роки займані соєю площі в Україну почали істотно зростати. Наприклад, в Херсонській області в 1994 році вона зайняла 8,6 тис. га, в 2004 р. – 35,2, в 2011 р. – 90,3 тис. га; у Вінницькій – 3,2, 17,5, 19,5 і 119 тис. га; в Київській – 4,4, 16,4, 21,9 і 105,7 тис. га; в Полтавській – 1,8, 54,9, 89,6 і 139,7 тис. га; в Черкаській – 1,8, 23,9 і 38,7 і 78,8 тис. га. 
ukrsoja.at.ua - СГП "УКРСОЯ-21"  -  вирощування елітного насіння сої, гороху та нуту.    Copyright GrigoriyK. © 2024